conservatoir beslag


conservatoir beslag 1.0

(recht en misdaad)

beslag ter bewaring dat nog voor de uitspraak van een vonnis gelegd wordt op goederen en rechten van de schuldenaar na toestemming van een rechter, om de zekerheid te verkrijgen dat er ook iets te halen valt bij de schuldenaar

Algemene voorbeelden


In theorie kan het OM conservatoir beslag laten leggen op nagenoeg alle eigendommen van een verdachte [...]. Juridisch kent het leggen van conservatoir beslag nogal wat haken en ogen. Zo heeft de Hoge Raad onlangs bepaald, dat het niet is toegestaan conservatoir beslag ten laste van de verdachte te leggen op onroerend goed dat op naam staat van een rechtspersoon, waarvan de verdachte (enig) aandeelhouder is.

http://www.openbaarministerie.nl/

Maar ook zonder vonnis kan beslag worden gelegd, bijvoorbeeld op een woning, op roerende zaken of op gelden die de andere partij nog van derden tegoed heeft, denk bijvoorbeeld aan een bankrekening met een positief saldo. Zo'n beslag heet conservatoir; het wordt gelegd om ervoor te zorgen dat gedurende een rechtszaak vermogensbestanddelen van de andere partij niet worden vervreemd om de verhaalsmogelijkheden te bemoeilijken. Een conservatoir beslag mag pas worden gelegd, nadat de president van de Rechtbank daarvoor toestemming heeft gegeven.

http://www.teekenskarstens.nl/tknlfrmvgv.html